13.5.15

♥ Let's cook together: Οι φράουλες δύο σε ένα της Φλώρας


Πριν δύο χρόνια, είχα διαβάσει στης Φλώρας τη συγκεκριμένη συνταγή για φράουλες δύο σε ένα (δείτε ΕΔΩ) και την είχα φτιάξει, είχα ξετρελαθεί κι έτσι την επαναλαμβάνω και μάλιστα σε διπλή-τριπλή δόση για να το έχω για πολύ καιρό.
Οι δύο αυτές εκδοχές της φράουλας είναι λικέρ και γλυκό του κουταλιού και συνδέονται γιατί χρησιμοποιούμε τις ίδιες φράουλες.

Πρώτα θα φτιάξουμε το λικέρ και στη συνέχεια το γλυκό.

Για το λικέρ:

  • 1,5 κιλό φράουλες
  • 750 ml ρακί ή κονιάκ ή βότκα (εγώ έβαλα βότκα)
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
Βήματα:
  1. Πλένουμε καλά τις φράουλες, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τις κόβουμε στα δύο.
  2. Μέσα σε ένα βάζο ή κανάτα, ρίχνουμε το ρακί ή το κονιάκ ή τη βότκα και τις κομμένες φράουλες.  Αφήνουμε 2 ημέρες εκτός ψυγείου. Στο διάστημα αυτό θα παρατηρήσουμε ότι οι φράουλες χάνουν το χρώμα τους και ξεθωριάζουν. Όλο το λαμπερό τους χρώμα καθώς και το άρωμά τους έχει μεταφερθεί στο ποτό.
  3. Μετά τις 2 ημέρες αφαιρούμε τις φράουλες από το ποτό και τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι το ποτό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει και η ζάχαρη. Το λικέρ μας είναι έτοιμο, ευωδιαστό και έχει ένα ολοκόκκινο πανέμορφο χρώμα.






Οι φράουλες που μας έμειναν ξεθωριασμένες και με μία όχι ιδιαίτερα όμορφη εμφάνιση είναι αυτές που θα χρησιμοποιηθούν για γλυκό φράουλα. 


Για το γλυκό φράουλα:   

  • Οι φράουλες που βγάλαμε από το ποτό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζανάκι του καφέ νερό χυμό από 1 λεμόνι


Βήματα:
  1. Βάζουμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και το νερό μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή σχετικά φωτιά (στο 6 αν η βαθμίδα της κουζίνας σας φτάνει ως το 9) και αφήνουμε να βράσει για 25 περίπου λεπτά. Προσοχή μένουμε κοντά στο γλυκό και ανακατεύουμε κάθε τόσο. Στο διάστημα που βράζει το γλυκό θα παρατηρήσετε ότι οι φράουλες επανακτούν ένα ωραίο βαθύ κόκκινο χρώμα, το ίδιο που παίρνει και το σιρόπι.
  2. Στα 25 λεπτά σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι.  Ανακατεύουμε να πάει το λεμόνι παντού και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη πάνω στο μάτι μέχρι να πέσει τελείως ο βρασμός και  να κρυώσει το γλυκό.





Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε όσο το απολαμβάνω κι εγώ!!



Nastenka